Novinka

Report: FC Bayern – 1899 Hoffenheim

 

 

 

 

 

 

Bundesliga

19.kolo

 

sobota
30/01/2021
15:30
Allianz Aréna Mníchov

 

 

bayern  

 

FC Bayern – 1899 Hoffenheim

 

4 : 1 (2 : 1)

 

Na zápas 19.kola Bundesligy nastupujeme v Allianz Aréne proti mužstvu Hoffenheimu v základnej zostave: Neuer – Pavard, Boateng, Alaba, Davies – Kimmich, Roca – Gnabry, Müller, Coman – Lewandowski.

 

1.polčas
7min – Gačinovič prihráva za obranu Bebouvi, ktorý sa ocitne sám pred Neuerom, ten ale istému gólu nohou zabráni a loptu vyráža.
15min – Müllerov pokus o prelobovanie brankára zastaví brvno bránky.
26min – centrovaná lopta si pred bránkou nájde osamoteného Beboua, ktorý pošle loptu hlavou vedľa našej bránky.
30min – Coman si zasekne Samassékouho, jeho strelu ale zastaví hruď brankára Baumanna.
32min – 1 : 0 Kimmich odcentruje rohový kop na hlavu Boatenga, ktorý pošle loptu do „vinkľa“ bránky hostí a otvára gólový účet stretnutia.
37min – Kimmichovu strelu z hranice šestnástky brankár hostí vyráža do bezpečia.
43min – 2 : 0 Lewandowski si zasekne obrancu hostí a pošle spätnú prihrávku na Müllera, ktorý z hranice šestnástky strelou k tyči prekonáva brankára Baumanna.
44min – 2 : 1 Bebou odcentruje pred bránku a keďže Boateng nedostatočne vyskočí a nedosiahne na loptu, tá sa dostáva k osamotenému Kramaričovi, ktorý strelou z voleja prekonáva Neuera.
45min – koniec 1.polčasu.

 

2.polčas
46min – centrovanú loptu pošle Baumgartner z prvej na našu bránku, Neuer loptu chytá.
47min – Baumgartnerovu strelu Neuer chytá.
52min – Comanovu strelu brankár hostí vyráža na roh.
53min – Roca vidí žltú kartu za faul na Samassékouho.
57min – 3 : 1 Coman po individuálnom prieniku pošle strelu na bránku. Lopta sa ale od Poscha odrazí do brankára Baumanna a následne k Lewandowskému, ktorý ju pohodlne pošle do bránky.
58min – hostia dvojnásobne striedajú. Kasima za Vogta a Gačinoviča za Kadeřábeka.
63min – 4 : 1 Coman prihráva Gnabrymu, ktorý strelou medzi nohy prekonáva brankára hostí a zvyšuje skóre na rozdiel triedy.
65min – Kramaričova hlavička končí nad našou bránkou.
69min – dvojnásobne striedame. Rocu za Musialu a Gnabryho za Saného.
70min – Kimmich prihráva Sanému, ktorého spätnú prihrávku pošle Pavard nechytateľne do bránky. Následné prešetrovanie gólu systémom VAR odhalí ofsajdové postavenie Saného pri prihrávke Kimmicha a tak gól Pavarda neplatí.
74min – po rozohraní priameho kopu vyráža brankár hostí gólovú strelu Saného. Následne obe mužstvá dvojnásobne striedajú. Hostia Baumgartnera za Belfodila a Samassékouho za Grillitscha a naši Müllera za Costu a Comana za Choupo-Motinga.
81min – hostia striedajú Beboua za Dabbura.
86min – striedame Boatenga za Süleho.
88min – krížnu gólovú strelu Nordtveita na vzdialenejšiu tyč Neuer vyráža na roh.
90min – hlavný rozhodca Cortus bez nadstaveného času odpíska koniec dnešného stretnutia.

 

Maťaš

 

Povedali po zápase:

 

Hansi Flick: „Ste zvyknutí na to, že oba tímy chcú hrať futbal. To ukázal aj Hoffenheim a vytvoril si príležitosti, najmä v prvom polčase. Manu sa v jednej alebo druhej situácii držal dobre. 4 : 1 je veľmi dobrý výsledok. Teraz sme vyhrali štyri zápasy za sebou, získali sme 12 bodov. To je naša referenčná hodnota. Hrali sme dobrý zápas. Určite nie všetko bolo super, ale som spokojný. Po dvoch porážkach sme sa chceli vrátiť do starých koľají. To je to, čo robí tímy veľkými. Tím ukázal, že to dokáže implementovať pomerne rýchlo. To je v súčasnosti dobrá vec a dodáva nám sebavedomie.“

 

Thomas Müller: „Po štyroch výhrach zo štyroch zápasov môžeme povedať, že sme na dobrej ceste. Vo veľkých fázach hry sme opakovane predvádzali vážne veci tak vpredu, ako aj vzadu. Ak naberieme tempo, často skončíme v dobrých situáciách. Vďaka tomu sa cítime dobre. Hoffenheim má svoje silné stránky aj vpredu. Snažia sa hrať futbal. Samozrejme sme nechceli inkasovať gól. Vpredu to bolo dobré a kreatívne. V prvom polčase by sme si zaslúžili ešte jeden gól.“

 

Sebastian Hoeneß (tréner 1899 Hoffenheim): „Dostali sa do zápasu veľmi dobre. Boli sme odvážni a štruktúrovaní. Mali sme šance, ktorými sme sa mohli chopiť vedenia. Pokračovali sme v dobrom zadržiavaní Bayernu a potom sme pre zbytočný roh inkasovali. Keď sme raz neboli pri štandardnej situácii bdelí, bolo to rýchlo potrestané. Do druhej polovice sme mali veľké plány a mali sme dobré šance. Potom sme z nepotrebnej situácie dostali na 3 : 1 a krátko nato na 4 : 1. To už bohužiaľ rozhodlo o zápase a to ma veľmi nahnevalo. Ukázali sme odvážny výkon, ale s výsledkom nie sme spokojní.“

 

Christoph Baumgartner (1899 Hoffenheim): „Je to pre nás veľmi, veľmi trpký výsledok. Nehrali sme občas zle. Prvé dve skutočne dobré šance boli naše. Musíte s Bayernom ísť do vedenia, inak vás v určitom okamihu dostanú.“

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Goretzka a Martínez boli pozitívne testovaní na koronavírus

29/01/2021

 

Leon Goretzka a Javi Martínez boli pozitívne testovaní na koronavírus. Obaja hráči sú v poriadku doma v karanténe. Zároveň samozrejme vynechajú víkendový bundesligový zápas proti 1899 Hoffenheim.

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

FC Bayern získal niekoľko titulov aj v Číne

28/01/2021

 

Pre svoje fanúšikovské aktivity v Číne v roku 2020 bol FC Bayern opäť jedným z najúspešnejších európskych špičkových klubov v renomovanej štúdii „Red Card“. V kategórii „Najlepšia kreatívna kampaň“ bol ocenený zlatom za svoju „Trophy Tour“ v piatich čínskych mestách. FC Bayern získal striebro v kategóriách „Najlepší priamy prenos“ a „Najlepšia iniciatíva CSR“, vďaka čomu sa stal jediným klubom s tromi najlepšími 3 cenami z celkového počtu šiestich ocenení. Každoročná štúdia „Red Card“ šanghajskej „Mailman Group“ porovnáva od roku 2012 aktivity popredných zahraničných klubov v Číne. Je to jedno z najrelevantnejších ocenení v priemysle. Okrem ocenení „Red Card“ bol FC Bayern ocenený aj ďalšími cenami. Bol ocenený ako „Najlepšia športová inovácia roka“ a „ Sports Money“, jedným z najdôležitejších obchodných médií v Číne. Viessmann, regionálny partner FC Bayern, získal cenu „Marketing Award of the Year“ od spoločnosti „Lanxiong Sports“, jedného z najvplyvnejších čínskych médií pre športové podnikanie. V oblasti sociálnych médií získal klub cenu „Najvplyvnejší športový klub 2020“ od platformy „Douyin“, čínskeho TikToku a bol tiež ohodnotený ako „Top 10 najvplyvnejších futbalových klubov 2020“ podľa „Sina Weibo“. Zároveň tiež získal ocenenie SPIA „Giving back to Community“ spolu s Borussiou Dortmund, RB Lipsko a Bayer 04 Leverkusen za solidaritu s nemeckými profesionálnymi klubmi. Po víťazstve triple inicioval FC Bayern v období od októbra do novembra „trofejné turné“ v Šanghaji, Pekingu, Wu-chane, Kantone a Nankingu v kombinácii s priamymi prenosmi, interakciami KOL, verejnými divákmi a mnohými ďalšími. V Šanghaji a Kantone boli „Trophy Tours“ implementované spolu s adidas. Klub dosiahol mediálny dosah na digitálnych kanáloch okolo 600 miliónov. V novembri boli tri štátne trofeje FC Bayern prezentované v štátnej televízii na „CCTV5“ pred 3,8 miliónmi divákov. Pre finále Ligy majstrov organizoval klub večierky so sledovaním prenosov fanúšikmi v 40 čínskych mestách. S cieľom demonštrovať blízkosť fanúšikov a byť aktívny vo výmene s podporovateľmi sa od pandémie zaviedla týždenná živá vysielacia šou a systém miestnej komunity digitálnych fanúšikov.

 

Jörg Wacker (člen predstavenstva pre internacionalizáciu, stratégiu a obchod): „Tieto ocenenia sú veľkým potvrdením mnohých skvelých aktivít, ktoré sme v Číne za posledný rok vykonali. Napriek zložitej situácii kvôli Covid-19 sa nám podarilo priblížiť fanúšikov ešte viac k FC Bayern prostredníctvom rôznych udalostí v reálnej a digitálnej oblasti. To znamená, že najväčšia športová rodina na svete sa stále viac približuje.“

 

Rouven Kasper (prezident FC Bayern Azia): „Vzhľadom na pandémiu sme sa vydali novými inovatívnymi cestami. Či už „Trophy Tour“, týždenné priame prenosy, aktivácie partnerov alebo naša „Audi Digital Summer Tour“. FC Bayern ukázal, aký sme flexibilní, progresívni a predovšetkým akí sme aktívni a to aj v neplánovaných obdobiach, ako sú tieto. Výsledkom je, že sme rozšírili našu už aj tak silnú základňu fanúšikov a poskytli našim partnerom jasnú pridanú hodnotu. Žiadna iná športová značka nebola v Číne minulý rok taká aktívna, na čo sme veľmi hrdí.“

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

FC Bayern chce byť príkladom – Mia san bunt!

28/01/2021

 

Pri príležitosti „Pamätného dňa nemeckého futbalu“ chce FC Bayern tento víkend ako aj celkovo zvýšiť povedomie o väčšej tolerancii v našej spoločnosti prostredníctvom svojho prvého tímu a tímov amatérov, ženského futbalového tímu a basketbalistov. Znovu chce ísť príkladom proti diskriminácii. Deň pamiatky v nemeckom futbale vychádza z Medzinárodného dňa pamiatky holokaustu 27. januára. Od roku 2021 sa kampaň „! Never Again“ zameriava na lásku osôb rovnakého pohlavia. Počas svojej tyranie národní socialisti zakročili proti každému, kto nezapadol do ich svetonázoru. Milióny ľudí bolo prenasledovaných, mučených a zavraždených, vrátane nespočetného množstva homosexuálov označených za nenormálnych. FC Bayern a Bundesliga hovoria nahlas a jasne: Nikdy viac! Preto bude v sobotu počas domáceho zápasu prvého tímu proti TSG Hoffenheim Allianz Arena žiariť v dúhových farbách, podľa toho bude vyzerať aj interiér štadióna a Manuel Neuer bude mať kapitánsku pásku vo farbách, ktoré reprezentujú rozmanitosť. Tento symbol tolerancie budú nosiť aj kapitánky žien a amatérov a do kampane sa zapoja aj basketbalisti FC Bayern. Nemeckí rekordní šampióni opäť dali jasne najavo: Mia san bunt!

 

Herbert Hainer: „FC Bayern sa obzerá nielen za dlhou a úspešnou športovou tradíciou. Od svojho založenia pred 121 rokmi je známy aj svojim tolerantným a liberálnym svetonázorom. Pri príležitosti tohtoročného Pamätného dňa by sme si chceli zvlášť pripomenúť nášho bývalého prezidenta Angela Knorra, ktorý bol dokonca zatknutý za svoju homosexualitu. Ako predchodca Kurta Landauera hral kľúčovú úlohu pri rozvoji nášho združenia. Sme mu vďační dodnes. Jedným z neodvolateľných ľudských práv je možnosť slobodne žiť. Zasadzujeme sa za liberálne hodnoty našej spoločnosti. Je pre nás dôležité vytvárať povedomie a pomáhať búrať predsudky. Preto FC Bayern veľmi jasne hovorí: Mia san bunt! “

 

Karl-Heinz Rummenigge: „Ako kozmopolitný klub predstavuje FC Bayern toleranciu a rozmanitosť. V tomto svete by homofóbia, nenávisť a vylúčenie nemala hrať rolu. Pri príležitosti Pamätného dňa 2021 chce futbalová rodina ešte raz poukázať na to, že tolerancia v každej podobe musí byť v našej spoločnosti samozrejmosťou. Všetci máme výzvu žiť tento postoj: na futbalovom ihrisku, na cestách a v našom každodennom živote. Vieme, že naši fanúšikovia zdieľajú tento svetonázor a na to sme hrdí. Nakoniec to bude o prístupe každého z nás a o vytvorení atmosféry tolerancie. Už som to povedal mnohokrát a rád to opakujem: Mia san bunt! “

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

FC Bayern v TOP 3 klubov s najvyšším obratom

28/01/2021

 

Športovo vynikajúca minulá sezóna priniesla FC Bayern miesto v TOP 3 medzi klubmi s najvyšším obratom. V rebríčku najpredávanejších futbalových klubov na svete zostavenom obchodnou spoločnosťou Deloitte si nemeckí rekordní šampióni polepšili o jedno miesto. S celkovým predajom vo výške 634,1 milióna eur (tržby mínus výnosy z prevodov) o jedno miesto odsunuli Manchester United (580,4 mil. eur) z tretieho miesta. Okrem titulov bola silná ekonomická výkonnosť FC Bayern podľa tlačovej správy aj „silou v oblasti komerčných výnosov“. Na čele zoznamu je FC Barcelona (715,1 milióna eur), tesne pred svojím ligovým konkurentom Realom Madrid (714,9 milióna eur). Piaty je FC Liverpool (558,6 milióna eur), šiesty Manchester City (549,2 milióna eur), siedmy Paris Saint-Germain (540,6milióna eur), ôsma FC Chelsea (469,7 milióna eur), deviaty Tottenham Hotspur (445,7 milióna eur) a prvú desiatku uzatvára Juventus Turín (397,9 milióna eur). FC Bayern je teda jediným nemeckým zástupcom v TOP 10. Borussia Dortmund (365,7 miliónov eur) je dvanásta, FC Schalke 04 (222,8 milióna eur) na 16. mieste a Eintracht Frankfurt (174,0 milióna eur) obsadil 20. miesto.

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Prijatie definície IHRA a dar pre synagógu v Mníchove

27/01/2021

 

FC Bayern Mníchov príjme Definíciu antisemitizmu Medzinárodnej aliancie pre pamiatky holokaustu (IHRA). Túto definíciu antisemitizmu prijala IHRA v roku 2016 a odvtedy ju prijalo 34 štátov a Európsky parlament. V roku 2017 tiež nemecký Spolkový snem a potom vláda Bavorska. V Bavorsku sa táto definícia používa ako pracovný základ pre bavorské súdnictvo. Ďalej FC Bayern venuje 100 000 eur na rekonštrukciu synagógy na Reichenbachstrasse v Mníchove.

 

Definícia antisemitizmu IHRA je:

„Antisemitizmus je určité vnímanie Židov, ktoré možno vyjadriť ako nenávisť voči Židom. Antisemitizmus, slovom aj činom, je namierený proti židovským alebo nežidovským jednotlivcom a/alebo ich majetku, ako aj proti inštitúciám židovskej komunity alebo náboženským inštitúciám.“

 

Jej šírením sa majú prehlbovať vedomosti o antisemitizme a zavádzať ich do spoločenskej diskusii o rasizme a diskriminácii.

 

Charlotte Knobloch (predsedníčka izraelskej komunity v Mníchove a Hornom Bavorsku): „Zo srdca ďakujem klubu FC Bayern za veľkorysý dar na zachovanie historickej synagógy na Reichenbachstrasse. Združenie, ktoré je už mnoho rokov také príkladné v sociálnej oblasti a podporuje na toľkých miestach najslabších členov našej mestskej spoločnosti, týmto darom mimoriadnym spôsobom prispieva k zachovaniu a pokračovaniu židovského dedičstva v našom meste. Za to by som sa chcel poďakovať klubu Kurta Landauera Sel. A. v mene celej židovskej komunity v našom meste.“

 

Ludwig Spaenle (splnomocnenec vlády Bavorska pre židovský život a proti antisemitizmu, za pamiatky a historické dedičstvo):  „Prijatím definície antisemitizmu od Medzinárodnej aliancie pre pamiatky holokaustu vysiela FC Bayern Mníchov opäť dôležitý signál tolerancie a ľudskej dôstojnosti.“

 

Karl-Heinz Rummenigge: „FC Bayern má jasný postoj k rasizmu a diskriminácii. Antisemitizmus nemá v našej spoločnosti miesto. Prijatie definície IHRA je dobrým príkladom toho, ako môže občianska spoločnosť čeliť diskriminácii a nenávisti. Preto nás tiež teší, že môžeme podporiť projekt synagógy v Mníchove.“

 

Herbert Hainer: „FC Bayern už mnoho rokov praktizuje kultúru pamäti rôznymi spôsobmi s cieľom bojovať proti rasizmu a diskriminácii všetkého druhu. Ide o potrebu viesť sociálnu diskusiu a odmietnuť akúkoľvek formu vylúčenia a nenávisti. Celý náš klub nedávno vyjadril svoj postoj v kampani „Červená proti rasizmu“ a budeme sa aj naďalej zapájať do tejto dôležitej otázky nášho spolužitia, ako je to v súčasnosti v prípade iniciatívy na prijatie definície antisemitizmu podľa IHRA.“

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Rekordný rok pre klubové mediálne platformy FC Bayern

26/01/2021

 

Rok 2020 sa zapísal do histórie FC Bayern ako jeden z najúspešnejších športových rokov. Triple za domáci titul, pohár a Ligu majstrov, plus nemecký a európsky Superpohár. Tím Hansi Flicka bol jednoznačne najúspešnejším klubovým tímom v Európe. To všetko v sprievode klubového mediálneho tímu FC Bayern. Fanúšikovia FC Bayern sa vždy mohli podieľať na góloch, tituloch a emóciách prostredníctvom rôznych mediálnych kanálov. A to bolo tento rok obzvlášť dôležité, pretože takmer všetky hry sa kvôli pandémii korona vírusu museli odohrávať na štadiónoch bez divákov. Oficiálna webová stránka a aplikácie pre smartphony, ako aj kanály sociálnych sietí FC Bayern dokázali zaznamenať veľa kliknutí. S dosahom dvojciferných miliárd a rastom o viac ako 11 miliónov sledovateľov bol FC Bayern mimoriadne úspešný so svojimi účtami na sociálnych sieťach. Celkovo bolo zaznamenaných viac ako 12 miliárd digitálnych kontaktných bodov so sledovateľmi z celého sveta. Fanúšikovia komunikovali s príspevkami od FC Bayern viac ako 600 miliónov krát. Grafika víťazstva Ligy majstrov prelomila magickú hranicu jedného milióna interakcií na Instagrame za menej ako 24 hodín. Instagramový účet FC Bayern teraz prelomil bariéru 25 miliónov sledovateľov. Tu fanúšikovia z celého sveta klikli minulý rok na tlačidlo Páči sa mi to viac ako 400 miliónov krát. Na vznikajúcej platforme TikTok zaznamenal najvyšší percentuálny rast zo všetkých futbalových klubov na svete (227%). Najlepší rozsah dosiahlo vynikajúce sólo Alphonso Daviesa proti FC Barcelona s viac ako 30 miliónmi zobrazení. Na YouTube boli fanúšikovia najviac nadšení z penaltovej výzvy medzi Robertom Lewandowskim a Thomasom Müllerom, ktorá bola navštívená takmer 9 miliónov krát. Okrem toho sa obľube teší aj FC Bayern LinkedIn vďaka mimoriadnemu rastu o viac ako 36 000 nových sledovateľov, čo zodpovedá nárastu o 157% a to je najlepšia hodnota v národnom a medzinárodnom porovnaní. Veľa sa ponúklo aj fanúšikom, ktorí navštevovali hlavne web FC Bayern a aplikácie pre smartphony. V centre pozornosti sú reporty zo zápasov, živé prenosy na webovom rádiu, záznamy hneď po poslednom hvizde na FC Bayern.tv a veľa úplne nových príbehov. Webové stránky a aplikácie sú navyše „domovom“ všetkých oficiálnych klubových správ, nákupu lístkov, fanshopu a podobne. Stránka je ponúkaná v ôsmich jazykových verziách. Špeciálnu pozornosť si zaslúži aj vlastný podcast. Začali s ním Thomas Müller, manažérka tímu Kathleen Krüger a vyslanec klubu Giovane Elber. Toto všetko dopĺňa klubový časopis „51“ a FC Bayern.tv, prostredníctvom ktorého môžu fanúšikovia nonstop sledovať FC Bayern.

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Report: FC Schalke 04 – FC Bayern

 

 

 

 

 

 

Bundesliga

18.kolo

 

nedeľa
24/01/2021
15:30
Veltins Aréna Gelsenkirchen

 

 

bayern

 

FC Schalke 04 – FC Bayern

 

0 : 4 (0 : 1)

 

Na zápas 18.kola Bundesligy nastupujeme vo Veltins Aréne v Gelsenkirchene proti Schalke 04 v základnej zostave: Neuer – Süle, Boateng, Alaba, Davies – Kimmich, Goretzka – Sané, Müller, Gnabry – Lewandowski.

 

1.polčas
1min – slabú strelu Beckera spoza šestnástky Neuer pohodlne chytá.
2min – Saného ďalekonosný strelecký pokus minie bránku.
7min – Kimmich odcentruje na Lewandowského, ktorého hlavička končí nad bránkou.
8min – hlavička osamoteného Serdara tesne minie našu bránku.
9min – po prihrávke Müllera si Gnabry zasekne Beckera, jeho strela ale minie bránku.
11min – Oczipka odcentruje na Utha, pri ktorého gólovej hlavičke Neuer čaruje a pohotovým zákrokom loptu vyráža.
13min – Goretzka prifilmuje v šestnástke pád po súboji s Kabakom a tak hlavný rozhodca správne penaltu neodpíska.
23min – pri priamom kope po faule na Saného si Lewandowski narazí loptu a vystrelí. Domáci brankár Fährmann loptu vyráža a následne vyráža aj dorážku Saného.
24min – Süleho strelu domáci brankár pohodlne chytá.
25min – Ramanovu strelu Neuer chytá.
26min – Müller odcentruje a Gnabry pošle loptu hlavou vedľa bránky.
27min – Süleho strela spoza šestnástky končí nad domácou bránkou.
32min – Kimmichovu ďalekonosnú strelu brankár Fährmann vyráža a Müller sa už k dorážke nedostane.
33min – 0 : 1 Kimmich odcentruje a Müller hlavou prekonáva domáceho brankára.
37min – Alabova ďalekonosná strela končí vysoko nad bránkou.
44min – Kimmichovi na „päťke“ v obrovskej šanci tesne pred zakončením domáci stopér ukopne loptu.
45min – nadstavený čas bude 1 minúta.

 

2.polčas
49min – Gnabryho strela končí vedľa bránky.
52min – po rohovom kope Harita hlavičkuje Nastasič tesne vedľa našej bránky.
54min – 0 : 2 Müller prihráva do šestnástky a Kimmich pošle loptu strelou nad bránku. Pri ďalšej akcii Kimmich odcentruje za obranu, ale lopta najprv Lewandowskému ostane pod nohou, následne si ju posunie a strelou cez obrancu domáci a popod brankára Fährmanna posiela loptu do siete.
60min – Serdarova strela z hranice šestnástky tesne minie bránku.
64min – dvojnásobne striedame. Saného za Comana a Gnabryho za Musialu.
68min – striedame Daviesa za Hernándeza.
71min – Lewandowského strela minie bránku.
72min – domáci dvojnásobne striedajú. Hoppeho za Boujellaba a Harita za Schöpfa.
73min – Schöpfova strela z hranice šestnástky minie bránku.
75min – Uthova strela z hranice šestnástky minie bránku.
80min – Nastasič vidí žltú kartu za faul na Müllera.
81min – striedame Lewandowského za Choupo-Motinga.
84min – Boateng vidí žltú kartu za faul na Ramana.
85min – Musiala po „bicykli“ posiela dobrú strelu na bránku, domáci brankár loptu vyráža.
87min – Comanovu strelu cca z 20 metrov domáci brankár vyráža.
88min – 0 : 3 na Kimmichov center po priamom kope najvyššie vyskočí Müller a hlavou prekonáva domáceho brankára.
90min – 0 : 4 Alaba asi z 25 metrov napriahne a aj s prispením neistého zákroku domáceho brankára posiela loptu do siete. Následne hlavný rozhodca Stegemann rozhodnutý zápas zbytočne nepredlžuje a bez nadstaveného času odpíska koniec dnešného stretnutia.

 

 

Maťaš

 

Povedali po zápase:

 

Hansi Flick: „Po dvoch porážkach bolo dôležité, aby sme dosiahli určitú stabilitu. Teraz sme hrali s čistým kontom dvakrát po sebe. Som samozrejme rád, že sme tento týždeň dokázali nazbierať deväť bodov. Sme dnes spokojní s výsledkom, ale môžeme urobiť pár vecí lepšie, najmä čo sa týka toho, ako držíme loptu. Konkurenti nám dali šancu, ktorú sme využili. Teraz máme určitý náskok, ale stále je dôležité, aby sme ku každému zápasu pristupovali tak, ako sme pristupovali k posledným zápasom, že chceme dosiahnuť stopercentný výkon. Teraz si dáme dva dni voľna. To je dôležité, aby ste si občas vyčistili hlavu. Od stredy sa potom budeme intenzívne pripravovať na Hoffenheim.“

 

Manuel Neuer: „Prvý polčas bol dobrý, podobne ako proti Augsburgu. Bohužiaľ sme viedli iba 1:0. Proti Augsburgu to bolo náročnejšie, pretože sme museli bojovať. Dnes sme sa dokázali zlepšovať a stále sme mali jednu alebo dve šance na skórovanie. Určite by sme brali, keby sme vopred vedeli, že vyhráme 4:0.“

 

Thomas Müller: „V prvom polčase sme už čiastočne obliehali súperovu bránu, hrali sme dobre, mali niekoľko šancí, hoci chýbala finálna akcia. Celkovo ste si mohli všimnúť, že keď sme zvýšili tempo a hrali našu loptovú štafetu, vždy sme sa dokázali dostať do dobrých finálnych pozícií. Týždeň sme dobre odohrali, vyhrali sme všetky tri zápasy a v tabuľke sme urobili obrovský skok vpred. To sa počíta.“

 

Christian Gross (tréner FC Schalke 04): „Niektoré veci sme zvládli dobre, ale niektoré aj zle. Keď sme to uznali, súperom sme to uľahčili. Boli sme dobrí z hľadiska kompaktnosti, ale ešte nie dosť dobrí.“

 

Ralf Fährmann (FC Schalke 04): „Zaslúžili sme si dva góly, ďalšie dva sú príliš veľa. Záverom je, že musíme len povedať, že sme dnes hrali proti Bayernu Mníchov. Pre nás ešte len prichádzajú dôležité zápasy, ako napríklad proti Brémam. Bayern bol lepší a zaslúžil si vyhrať.“

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Manuel Neuer prekonáva rekord Olivera Kahna

21/01/2021

 

Po 90 minútach zápasu a ťažko vybojovanom víťazstve 1 : 0 v Augsburgu dosiahol Manuel Neuer ďalší významný míľnik. Náš brankár svojím 196. zápasom Bundesligy bez inkasovaného gólu prekonal rekord Olivera Kahna. Neuer na to potreboval iba 422 zápasov, kým Kahn 557. Čakanie bolo mimoriadne dlhé. Bayern nehral v Bundeslige na nulu od piateho kola. V mimoriadne dominantnom prvom polčase Bayern nepripustil ani jednu strelu na bránu. V 76.minúte ale chýbalo k zmareniu čistého konta naozaj málo. Domáci kopali penaltu a Neuer sa hodil na opačnú stranu ako smerovalo zakončenie Alfreda Finnbogasona, lopta ale trafila žrď a zachránila 34-ročného kapitána FC Bayern.

 

Manuel Neuer: „Je to zvláštne, pretože sme si tým zabezpečili tri body. Celá naša obrana do toho dnes investovala veľa. Sotva sme dovolili nejaké väčšie príležitosti a preto sme si to zaslúžili.“

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Report: FC Augsburg – FC Bayern

 

 

 

 

 

 

Bundesliga

17.kolo

 

streda
20/01/2021
20:30
Allianz Aréna Mníchov

 

 

  bayern

 

FC Augsburg – FC Bayern

 

0 : 1 (0 : 1)

 

Na zápas 17.kola Bundesligy, ktoré technicky ukončilo jesennú časť Bundesligy, sme nastúpili v susedskom derby v Augsburgu v základnej zostave: Neuer – Pavard, Boateng, Alaba, Hernández – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Müller, Coman – Lewandowski.

 

1.polčas
9min – Gnabryho krížna strela z rohu šestnástky minie bránku domácich.
12min – Kimmichov priamy kop pošle Lewandowski hlavou nad bránku.
13min – 0 : 1 Khedira fauluje v šestnástke Hernándeza a hlavný rozhodca odpíska penaltu, ktorú Lewandowski bezpečne premení.
15min – Khedira vidí žltú kartu za faul na Hernándeza.
23min – Lewandowski prihráva Gnabrymu, ktorého gólovú krížnu strelu brankár Gikiewicz vyráža a odrazenú loptu pošle Müller z hranice šestnástky vedľa bránky.
24min – Coman prihráva Lewandowskému, ktorý z dobrej pozície pošle loptu nad bránku.
38min – po prihrávke Lewandowského posiela Gnabry gólovú strelu z hranice šestnástky, ktorú domáci brankár len s námahou vyráža na roh.
42min – krížnu prihrávku Gnabryho pošle Lewandowski do tyče domácej bránky.
44min – Müller prihráva Goretzkovi, ktorý zle trafí loptu a následne ju Coman pošle hlavou nad bránku.
45min – nadstavený čas bude 1 minúta.
45+1min – koniec 1.polčasu.

 

2.polčas
46min – cez polčasovú prestávku domáci striedajú Khediru za Strobla.
62min – Uduokhai vidí žltú kartu za faul na Gnabryho.
66min – Gnabry prihráva Lewandowskému, ktorý sa ocitne sám pred brankárom domácich, pri spracovaní si ale ukopne loptu.
67min – striedame Gnabryho za Saného a Lewandowského za Tolissa. Hahn pošle strelu z hranice šestnástky vedľa našej bránky.
72min – domáci trojnásobne striedajú. Richtera za Finnbogasona, Hahna za Niederlechnera a Vargasa za Jensena.
73min – Caligiuri pošle priamy kop nad našu bránku.
75min – Pavard pri obrannom zákroku na Iaga zastaví loptu rukou a hlavný rozhodca odpíska penaltu.
76min – nariadenú penaltu pošle Finnbogason na opačnú stranu ako sa hodí brankár Neuer, lopta ale trafí tyč našej bránky.
77min – Jensenova strela z hranice šestnástky končí nad našou bránkou.
80min – striedame Comana za Musialu.
88min – Niederlechnerova strela trafí bočnú sieť našej bránky.
89min – striedame Müllera za Martíneza.
90min – nadstavený čas budú 4 minúty.
90+2min – Jensen odcentruje a Uduokhai pošle loptu nad našu bránku.
90+5min – hlavný rozhodca odpíska Jöllenbeck odpíska koniec dnešného stretnutia.

 

Maťaš

 

Povedali po zápase:

 

Hansi Flick: „Teraz máme 39 bodov a sme prví. Po dvoch porážkach bolo dôležité vrátiť sa na cestu úspechu. Nakoniec je to to, čo sa počíta. Všetko ostatné spracujeme, aby sme to nabudúce zlepšili. Rovnako ako v prvom polčase je naším cieľom dominovať viac ako 90 minút. V prvom polčase musíme zápas vlastne rozhodnúť sami, potom to chce iný smer. Po prestávke sme urobili príliš veľa chýb a nedostali sme sa tak do našej hry. Naším cieľom je byť tam hore. Teraz sa musíme uistiť, že vieme ako zdolať Schalke.“

 

Manuel Neuer: „V druhom polčase sme už v našej hre nemali prirodzenú cestu vpred. Boli sme si príliš istí, že v druhom polčase skórujeme. To bolo zrejmé v prvom polčase, takže sme mali veľké šance. Bohužiaľ sa veci vyvinuli inak a mali sme iba dve šance na skórovanie. Samozrejme, nedominujeme nad súpermi, ako sme boli zvyknutí, ale tiež nemôžete povedať, že hráme zle. Teraz sme vyhrali dva zápasy za sebou. To bol opäť znak do súťaže.“

 

Joshua Kimmich: „V prvom polčase sme mali 15 striel na bránu. Určite musíme ísť do prestávky za stavu 2:0 alebo 3:0. Potom sa tu nemôže nikto sťažovať. V druhom polčase, ako to už často býva, sa nám nedarí pokračovať v sebavedomom hraní. Museli sme opäť bojovať, nehráme skutočne dobre na to, aby sme strelili druhý alebo tretí gól.“

 

Stefan Reuter (športový riaditeľ FC Augsburg): „Nádej tam bola do poslednej minúty. Je trpké, že zostávame s prázdnymi rukami. Musím však pochváliť tím, pretože tomu veril až do konca. Ukazuje to, že život a viera v tíme sú. Získavali sme loptu a išli sme statočne do boja, ale navzájom sme sa neodmeňovali. Boli sme kompaktní a veľa sme toho súperovi nedovolili. Mali sme dobré príležitosti.“

 

Alfred Finnbogason (FC Augsburg): „Je veľmi trpké, že som penaltu minul. Ospravedlnenie neexistuje. Deväť z desiatich na tréningu dám, ale v hre je to iné. Mal som to premeniť. O tom niet ani slov. V druhom polčase sa nám darilo naozaj lepšie a normálne by sme dosiahli na bod.“

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Do UEFA tímu roku 2020 zvolených 5 hráčov FC Bayern

20/01/2021

 

Vynikajúci športový rok 2020 pre FC Bayern ziskom piatich titulov bude mať mimoriadne pozitívny vplyv aj na hlasovanie v anketách. V každoročnej voľbe UEFA tímu roka sa do základnej jedenástky zmestilo 5 hráčov FC Bayern. Hlasovanie sa uskutočnilo od 1. decembra na webovej stránke Európskej futbalovej únie medzi futbalovými fanúšikmi po celom svete. Sú nimi Manuel Neuer, Alphonso Davies, Joshua Kimmich, Robert Lewandowski a od leta hráč Liverpoolu Thiago. Okrem kvinteta Bayernu sú v tíme Sergio Ramos (Real Madrid), Virgil van Dijk (Liverpool FC), Kevin de Bruyne (Manchester City), Lionel Messi (FC Barcelona), Neymar (Paríž St. Germain) a Cristiano Ronaldo (Juventus Turín).

 

foto: © www.fcbayern.com

 

Novinka

Majstrovstvá sveta klubov: FC Bayern proti Al-Duhail SC alebo Al-Ahly

19/01/2021

 

V semifinále FIFA majstrovstiev sveta klubov 8. februára bude Bayern čeliť víťazovi štvrťfinále medzi Al-Duhail SC (Katar) a Al-Ahly SC (Egypt). Toto je výsledok žrebovania z utorkového popoludnia v Zürichu. Semifinálový zápas sa uskutoční 8. februára o 19:00 CET (21.00 miestneho času) na štadióne Ahmeda bin Aliho v Katare. Mníchovský tím sa presne dozvie, proti ktorému z týchto dvoch tímov nastúpi 4. februára, keď sa bude hrať štvrťfinále medzi úradujúcimi šampiónmi hostiteľskej krajiny Katar a držiteľom titulu Ligy majstrov CAF. Minulý týždeň Auckland City FC zrušil svoju účasť kvôli karanténnym predpisom vydaným novozélandskými úradmi. Preto sa Majstrovstvá sveta klubov FIFA tento rok začnú 4. februára zápasmi štvrťfinále. V druhom semifinále 7. februára sa stretnú víťaz Copa Libertadores (finále 30. januára medzi Palmeiras Sao Paulo a FC Santos) a víťaz druhého štvrťfinále medzi UANL Tigres (Mexiko/víťaz Ligy majstrov CONCACAF) a Ulsan Hyundai FC (Víťazi Ligy majstrov Južnej Kórey/AFC). Finále sa uskutoční 11. februára (19:00 CET) na štadióne Education City. Pre FC Bayern existuje historická šanca stať sa druhým klubom po FC Barcelona (2009), ktorý v priebehu jedného roka vyhrá všetkých šesť národných a medzinárodných titulov.

 

foto: © www.fcbayern.com

 

Novinka

Report: FC Bayern – SC Freiburg

 

 

 

 

 

 

Bundesliga

16.kolo

 

nedeľa
17/01/2021
15:30
Allianz Aréna Mníchov

 

 

bayern

 

FC Bayern – SC Freiburg

 

2 : 1 (1 : 0)

 

Na zápas 16.kola Bundesligy nastupujeme v Allianz Aréne proti SC Freiburg v základnej zostave: Neuer – Pavard, Boateng, Alaba, Davies – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Müller, Coman – Lewandowski.

 

1.polčas
2min – Gnabryho tečovaná strela končí nad bránkou.
5min – hostia striedajú zraneného Santamaríu za Abrashiho.
6min – hosťujúci hráč zahrá v šestnástke rukou, penalta sa ale nepíska.
7min – 1 : 0 Gnabry prihráva Müllerovi a ten Lewandowskému, ktorý obstrelí brankára hostí.
9min – Höfler vidí žltú kartu za faul na Gnabryho.
11min – Abrashi zahrá v šestnástke rukou, penalta sa ale ani tentokrát nepíska.
16min – Gnabry si zasekne Guldeho, ale jeho strela trafí bočnú sieť.
17min – Sallaiho strela tesne minie našu bránku.
25min – gólovú a cestou tečovanú strelu Gnabryho brankár Florian Müller vyráža do bezpečia.
28min – zraneného Gnabryho strieda Sané.
30min – Saného strela z dobrej pozície minie bránku.
38min – Sallaiovu hlavičku Neuer pohodlne chytá.
41min – Grifo prihráva Demirovičovi, jeho strela ale končí vysoko nad našou bránkou.
45min – nadstavený čas budú 2 minúty.
45+2min – Kimmich odcentruje rohový kop a Goretzka pošle strelu tesne vedľa bránky. Hlavný rozhodca odpíska koniec 1.polčasu.

 

2.polčas
46min – Sallai vidí za faul žltú kartu.
54min – hostia striedajú Abrashiho za Haberera.
59min – Sané prihráva Lewandowskému, ktorého tečovanú strelu zastaví brvno , následnú Goretzkovu gólovú strelu k tyči vyráža brankár hostí na roh.
61min – hostia striedajú Kublera za Tempelmanna.
62min – 1 : 1 rohový kop Höflera si nájde hlavu Petersena, ktorého zakončenie vytiahne Neuer až spoza bránkovej čiary a tak hostia zrovnávajú skóre.
70min – brankár Müller vyráža strelu Kimmicha.
74min – 2 : 1 Coman odcentruje na Saného, ktorý prihráva Müllerovi a jeho krížny skákávý strelecký pokus končí v bránke hostí.
75min – dvojnásobne striedame. Kimmicha za Tolissa a Comana za Musialu.
79min – Lewandowski postupuje sám na brankára hostí, jeho krížnu gólovú strelu ale brankár Müller vyráža na roh.
84min – Tolissovu ďalekonosnú gólovú strelu brankár hostí vyráža na roh.
86min – striedame Goretzku za Martíneza a Müllera za Choupo-Motinga.
89min – Sané sa prekľučkuje cez 3 hráčov hostí, jeho zakončenie ale brankár hostí vyráža do bezpečia.
90min – Choupo-Moting vidí žltú kartu za faul na Tempelmanna. Nadstavený čas budú 4 minúty.
90+1min – odrazená lopta sa dostáva k Petersenovi, ktorý ju napáli našťastie iba do brvna našej bránky.
90+2min – Höflerova strela minie našu bránku.
90+4min – hlavný rozhodca Dingert odpíska koniec dnešného stretnutia.

 

Maťaš

 

Povedali po zápase:

 

Hansi Flick: „Nemali sme ľahkú fázu. Dnes bolo dôležité, aby sme ukázali, že chceme tento zápas vyhrať. Od začiatku sme išli do bitiek jeden na jedného a hrali sme dopredu. Po 1 : 0 sme hrali bravúrne. Potom sme mohli zvýšiť vedenie a zápas by bol iný. Celkovo sa dnes obrane darilo, aj keď sme mali v nadstavenom čase šťastie. Ale zaslúžene sme si pripísali víťazstvo. Je samozrejme dôležité, že sme sa prepracovali až k náskoku štyroch bodov, ale počíta sa iba to, že vyhrávame naše zápasy. V ďalších hrách v Augsburgu a Schalke sa musíme sústrediť rovnako ako dnes. Som spokojný s tým, ako tím vystupoval.“

 

Jérôme Boateng: „Bola to vypracovaná výhra. Celkovo môžeme byť spokojní. Musíme sa zlepšiť v tom, ako hráme. Ale po poslednom týždni je jasné, že nie všetko pôjde samo. Nakoniec sme sa trochu otriasli, ale sme za to zodpovední. Predtým sme mali dve alebo tri dobré šance, kde sme mali rozhodnúť zápas. Vzadu sa stiahnuť. Ale dôležité je, že sme bojovali. Nebol to ľahký zápas, ale Freiburg nie je ľahký súper. Uvidia to aj ďalšie tímy.“

 

Leon Goretzka: „Celkovo sme predviedli dobrú hru a mali sme veľa šancí. Nakoniec sme zaslúžene získali tri body. To je veľmi dôležité z hľadiska výsledkov ostatných tímov. Mali sme situácie, keď tu bola ľahkosť a dobre sme kombinovali. Je zima, podmienky nie sú najlepšie. Hrali sme tiež proti súperovi, ktorý má výbornú formu a ktorý predtým v lige päťkrát vyhral. Potom to nie je také ľahké. Ale ak vediete iba s jedným gólom, budete vždy bojovať aj posledných desať minút.“

 

Christian Streich (tréner SC Freiburg): „Začalo to veľmi nešťastne, zranením Santamaríu a gólom. To bola náročná fáza. Po 15 minútach sme sa dostali dobre do zápasu a hrali dobre. Po góle na 1 : 1 sme boli trochu príliš hlboko a potom sme dostali gól na 2 : 1. Mali sme však aj svoje šance. Robili sme všetko čo sme vedeli. Druhý gól sa nám bohužiaľ nepodarilo streliť. Víťazstvo Bayernu nie je nezaslúžené, ale mohli sme vyrovnať.“

 

Nils Petersen (SC Freiburg): „Výkon nielen dnes, ale aj v posledných týždňov bol veľmi sľubný. Urobili sme veľký krok vpred. Je nepríjemné hrať proti nám, ale nakoniec bol Bayern o jeden gól lepší ako dnes my. Ale bolo možné získať viac.“

 

Nicolas Höfler (SC Freiburg): „Je škoda, že si nemôžeme dnes vziať nič, čo sa dá počítať. Dnes bol Bayern poraziteľný, alebo sme si mohli zobrať aspoň bod. Väčšinou sme hrali naozaj dobrý zápas, ale nakoniec sme sa bohužiaľ neodmenili. Počas sezóny sme sa dali dokopy a vyvinula sa u nás extrémna chuť. Sme sklamaní, pretože nakoniec sme samozrejme mali ešte obrovskú šancu. Jeden bod by bol skvelý.“

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Report: Holstein Kiel – FC Bayern

 

 

 

 

 

 

Nemecký pohár

2.kolo

 

streda
13/01/2021
20:45
Holstein Stadion Kiel

 

 

  bayern

 

Holstein Kiel – FC Bayern

 

6 : 5 po penaltovom rozstrele (1 : 1, 2 : 2, 2 : 2, 2 : 2)

 

Na zápas 2.kola Nemeckého pohára, ktorým je zápas proti druholigovému Holsteinu Kiel, nastupujeme v základnej zostave: Neuer – Sarr, Süle, Hernández, Davies – Tolisso, Kimmich – Sané, Müller, Musiala – Gnabry.

 

1.polčas
9min – Müller prihráva Kimmichovi, jeho strela tesne minie bránku.
14min – 0 : 1 Müller prihráva pred bránku, brankár Gelios vyráža loptu len ku Gnabrymu, ktorý loptu v pohode pošle do odkrytej bránky. Nakoľko na zápase nie je systém VAR, tak nie je odhalené ofsajdové postavenie Gnabryho pri prihrávke Müllera a tak gól platí.
26min – Müller prihráva Gnabrymu, ktorý z hranice šestnástky pošle loptu tesne vedľa domácej bránky.
35min – Gnabry hlavou pošle loptu za obranu na Müllera a ten z hranice 5-ky nepochopiteľne prestrelí bránku.
37min – 1 : 1 Dehmova dlhá prihrávka za obranu si nájde Bartelsa, ten sa ocitne sám pred Neuerom, ktorého pohodlne obstrelí.
38min – domáci Lee strieľa gól, ktorý ale pre ofsajd neplatí.
39min – Müllerova strela z hranice šestnástky minie bránku.
40min – Musialovu strela brankár Gelios pohodlne chytá.
45min – nadstavený čas bude 1.minúta.
45+1min – Meffert vidí žltú kartu za faul na Musialu.

 

2.polčas
48min – 1 : 2 priamy kop zatočí Sané nechytateľne za chrbát domáceho brankára a posiela nás opäť do vedenia.

49min – Mühling sám pred brankárom strelou minie bránku. Na opačnej strane sa to isté podarí Daviesovi.
61min – Süle vidí žltú kartu za faul na Poratha. Nariadený priamy kop Dehma Neuer chytá.
66min – Musilovu gólovú strelu z hranice šestnástky brankár Gelios končekmi prstov vyráža na roh.
74min – dvojnásobne striedame. Saného za Costu a Musialu za Lewandowského.
77min – domáci dvojnásobne striedajú. Meesa za Reeseho a Hauptmanna za Poratha.
80min – zraneného Theskera strieda Komenda.
83min – Gnabryho strelu spoza šestnástky brankár domácich pohodlne chytá.
84min – domáci dvojnásobne striedajú. Mühlinga za Arslana a Mefferta za Serru.
87min – Lewandowského strelu brankár domácich chytá.
90min – nadstavený čas budú 3 minúty.
90+2min – striedame Gnabryho za Rocu.
90+5min – 2 : 2 kvôli ošetrovaniu Kimmicha pridá rozhodca niekoľko minút. van den Bergh pošle dlhý center do šestnástky na hlavu Wahla a ten prekonáva Neuera a posiela zápas do predĺženia.

 

1.predĺženie

97min – Reeseho strela spoza šestnástky minie bránku.
102min – Kimmichova strela aj s prispením teče domáceho hráča spadne na brvno bránky.
105min – koniec 1.predĺženia.

 

2.predĺženie

106min – pred druhým predĺžením striedame Tolissa za Alabu.
110min – gólovú Daviesovu strelu brankár Gelios vyráža. Rovnako si poradí aj s gólovpu strelou Costu.
120min – nadstavený čas bude 1 minúta.
120+1min – hlavný rozhodca Schröder odpíska koniec stretnutia a o víťazovi budú musieť rozhodnúť penalty.

 

Penalty:

0 : 1 Lewandowski, 1 : 1 Wahl, 1 : 2 Kimmich, 2 : 2 Arslan, 2 : 3 Müller, 3 : 3 Serra, 3 : 4 Alaba, 4 : 4 Lee, 4 : 5 Costa, 5 : 5 Hauptmann, Roca nedal, 6 : 5 Bartels

 

Maťaš

 

Povedali po zápase:

 

Hansi Flick: „Samozrejme, je to šok. Sme nesmierne sklamaní, chceli sme triple obhájiť. Celkom dnes rozhodli malé veci, nakoniec tím ukázal veľkú morálku. Určovali sme hru. To bol náš cieľ. O to nepríjemnejšie je, že gól dostaneme v poslednej sekunde. Musíme povedať: Gratulujem Kielu. Zo zápasu ste urobili pohárový boj a hrali ste ho s nasadením. Musíme to skontrolovať a robiť veci lepšie. Musíme mať lepšiu obrannú kompaktnosť a opäť viac tlačiť na loptu a zabezpečiť hĺbku. Je to prekvapenie, ale na to slúži trofej. Kiel mal vynikajúceho brankára a dobre bránil. To sa pri penaltových rozstreloch môže stať, tak to aj beriem a nič Rocavi nevyčítam.“

 

Thomas Müller: „Záver je, že sme prehrali s outsiderom z Kielu. Aj keď to po takej porážke znie hlúpo: Šťastie v zápase dnes skutočne nebolo na našej strane. V prvom polčase sme sa skutočne cítili celkom dobre a hrali sme slušný futbal. Mali sme dobré šance na skórovanie, dobre sme kombinovali a dostali sme oveľa viac z hry. Hráči Kielu hádzali do rovnováhy všetko, čo mali. Z ich pohľadu to určite urobili dobre. Nebol to pohárový pocit, ktorý vyšiel hneď od začiatku. Urobili sme chyby v detailoch a Kiel to pomerne bezcitne trestal, rovnako ako v penaltovom rozstrele.“

 

Ole Werner (tréner Holstein Kiel): „Je to pre nás všetkých mimoriadny zážitok. To sa nestáva každý deň a budeme na to dlho spomínať. Dobre sme bránili a mali sme dobrého brankára. Vpredu sme sa dostali aj do situácií, ako sme si predstavovali stav 1: 1. Keď sme dostali loptu, boli sme odvážni a myslím si, že to bol kľúč k presadeniu sa v tomto zápase.“

 

Fin Bartels (Holstein Kiel): „Všetci sme makali spolu ako tím. Samozrejme, vždy máte fázy proti Bayernu, kde ste veľmi nízko. S gólom na 1:1 sme si zvýšili sebavedomie a verili sme, že dnes môžeme vytvoriť veľké prekvapenie. Pred penaltovým rozstrelom sme si povedali, že tieto veci vieme trafili a nemáme čo stratiť. Samozrejme, vždy tu je aj nejaká dávka šťastia.“

 

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Lewandowski je v Poľsku športovcom roku 2020

10/01/2021

 

Triumfálna jazda Roberta Lewandowského pokračuje! Svetový futbalista FIFA si v sobotu večer prevzal ocenenie Športovec roka 2020 v rodnej krajine Poľsko. Pri výbere popredného poľského športového časopisu Przegląd Sportowy zvíťazil Lewandowski pred víťazkou French Open Igou Świątek a víťazom turnaja štyroch mostíkov Kamilom Stochom. Pre Lewandowského je to po roku 2015 druhý úspech vo voľbách poľského športovca roka.

Robert Lewandowski: „Som veľmi šťastný z ceny, ktorú som získal vďaka hlasom poľských fanúšikov. Ďakujem za vašu podporu a dôveru. Verím, že ďalšie veľké okamihy a úspechy sú ešte pred nami.“ 

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Manuel Neuer je najlepším nemeckým reprezentantom roku 2020

10/01/2021

 

Veľká česť pre Manuela Neuera. Brankár a kapitán FC Bayern je nemeckým reprezentantom roku 2020. V hlasovaní fanúšikov fanklubu DFB sa 34-ročný hráč jasne presadil so ziskom 57,8% hlasov. Na druhom mieste nasledoval s 15% Neuerov tímový kolega Serge Gnabry, ktorý nedávno vyhral cenu za najkrajší reprezentačný gól v roku 2020.

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Report: Borussia Mönchengladbach – FC Bayern

 

 

 

 

 

 

Bundesliga

15.kolo

 

piatok
08/01/2021
20:30
Borussia Park Mönchengladbach

 

 

bayern

 

Borussia Mönchengladbach – FC Bayern

 

3 : 2 (2 : 2)

 

Na predohrávaný zápas 15.kola Bundesligy, ktorým je zápas v Mönchengladbachu, nastupujeme v základnej zostave: Neuer – Pavard, Süle, Alaba, Davies – Kimmich, Goretzka – Sané, Müller, Costa – Lewandowski.

 

1.polčas
19min – Davies prihráva Lewandowskému a počas letu lopty si na ňu Neuhaus siahne, čo odhalí systém VAR a tak budeme kopať penaltu.
20min – 0 : 1 Lewandowski nariadenú penaltu bezpečne premení.
25min – Müller odhlavičkuje a Lewandowski pošle loptu hlavou vedľa bránky.
26min – 0 : 2 Goretzka vystihne rozohrávku domácich, vymení si loptu so Saném a z hranice šestnástky prestrelí brankára Sommera.
29min – po rokovom kope domáci chytá Neuer hlavičku Gintera.
35min – 1 : 2 Stindl prihráva za obranu Hofmannovi, ktorého Süleho absolútne nebráni a tak domáci hráč strelou prekonáva Neuera.
45min – nadstavený čas budú 3 minúty.
45+1min – 2 : 2 Stindl prihráva Hofmannovi, ktorý sa zlým vybehnutím Süleho vyhne ofsajdovej pasci a postupuje sám na Neuera, ktorého pohodlne obstrelí a zrovnáva skóre.
45+3min – koniec 1.polčasu.

 

2.polčas
49min – 3 : 2 strelec dvoch gólov Hofmann prihráva Neuhausovi, ktorý nechytateľnou strelou z hranice šestnástky prekonáva Neuera.
57min – Stindlova strela letí nad bránku.
61min – Lewandowski odcetruje na Saného, ktorý pristaví loptu Kimmichovi a ten ju strelou pošle nad bránku. Ginter vidí za faul na Costu žltú kartu.
63min – Süle vidí žltú kartu za faul na Embola.
65min – Lewandowského ďalekonosný strelecký pokus končí vysoko nad domácou bránkou.
67min – Sané tvrdou strelou zostrelí Gintera, ktorý musí byť ošetrovaný.
68min – striedame Costu za Comana.
71min – Coman odcetruje a Lewandowski hlavou pošle loptu nad bránku.
74min – domáci striedajú Hermanna za Zakariu.
81min – domáci striedajú kapitána Stindla za Wolfa.
89min – domáci dvojnásobne striedajú. Hofmana za Wendta a Bensebainiho za Jantschkeho.
90min – nadstavený čas budú 4 minúty.
90+1min – Müllerovu strelu tečuje Elvedi vedľa bránky.
90+2min – po našom rohovom kope odkopáva Ginter z bránkovej čiary hlavičku Süleho.
90+4min – hlavný rozhodca Osmers odpíska koniec dnešného stretnutia.

 

 

Maťaš

 

Povedali po zápase:

 

Hansi Flick: „Gladbach bol veľmi efektívny a brutálne využil tri naše chyby. Prvých 30 minút sme hrali dobrý futbal, určovali hru. Potom v hre rozhodli maličkosti, konkrétne chyby, ktoré sme urobili. Stratili sme loptu a v obrane sme neurobili dobré rozhodnutia. Po góle na 3:2 sme sa nemohli vrátiť do zápasu tak, ako sme dúfali. Súčasťou futbalu je utrpenie z prehier. To, ako sme zápas začali, bolo stále veľmi dobré. Nakoniec môžeme a musíme prehru pripísať sami sebe. Je to nepríjemné a samozrejme sme sklamaní. Gladbach to odohral na 1*.“

 

Thomas Müller: „Prvých 30 minút sme dominovali aj vďaka našej hernej štruktúre a pokúsili sme sa kombinovať veľa jednoduchých krátkych prihrávok zozadu dopredu. Potom sme však boli zmätení, keď sme stratili loptu. Gladbach radšej počkal, zahustil stred. To ich počas prvej pol hodiny robilo trochu pasívnych. Potom bohužiaľ dve zlé prihrávky chladnokrvne potrestali. Strácali sme loptu, keď sme sa pohybovali dopredu a potom to nie je také ľahké pre stredných obrancov. V druhej polovici sme z obliehania ich bránky vyťažili príliš málo.“

 

Leon Goretzka: „Prehrať zápas po vedení 2:0 skutočne bolí. Prvých 30,35 minút bolo to najlepšie, čo sme za dlhý čas odohrali. Boli sme veľmi koncentrovaní, ale potom dvakrát stratíme loptu tam, kde ju nesmieme stratiť a nereagujeme správne. Potom je to rýchlo 2:2. Z podobnej situácie padol aj gól na 2:3. Súpera sme trikrát ponúkli a oni využili svoje šance. Potom strácame a nie je to o nič jednoduchšie, keď sa tím môže sústrediť iba na obranu. V druhej polovici sme sem-tam mali trochu smolu. Došlo k individuálnym chybám, ale stále sme sa do toho mohli položiť, aby tieto straty lopty neboli také zničujúce. V súčasnosti dostávame príliš veľa gólov.“

 

Marco Rose (tréner Borussie Mönchengladbach): „Som hrdý, ale môžeme to klasifikovať veľmi dobre. Teraz to musíme udržať. Mali sme veľa zápasov, v ktorých chýbalo šťastie. Dnes sme pre to pracovali. Celkovo to bolo zaslúžené víťazstvo. Chlapci obstáli veľmi dobre. Prehrávali sme 0:2 bez toho, aby nás Bayern nemilosrdne rozohral. Pri góloch nemali šťastie, ale zrazu bolo 0:2. Dovtedy sme mali z hry malý úžitok, ale neboli sme dosť statoční. Gól na 2:1 bol pre nás dôležitý, aby sme mohli získať pocit, že v zápase ešte niečo je. To nám dalo silu. A potom futbalové zápasy bežia tak, ako bežia.“

 

Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach): „Je to neuveriteľné. Bol to tvrdý boj. Po góle na 0:2 si mnohí z nás určite nemysleli, že to dokážeme otočiť. Dali sme prvé dva góly presne podľa našich predstáv. Bayern sa dobre bránil, takže sme sa museli dostať za obranu. To sme zahrali veľmi dobre. Zo začiatku sme sa trápili, ale našli sme si cestu do hry čoraz lepšie. Je skvelé, že sme sa hneď po prestávke dostali do vedenia. Nakoniec to bol ťažký boj v defenzíve. To je ale súčasťou, najmä proti Bayernu.“

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Po prehajdákaní dvojgólového vedenia prehrávame v Gladbachu 3 : 2

08/01/2021

 

Ťažko pochopiteľná vec sa dnes našim chlapcom podarila v predohrávke 15.kola Bundesligy na ihrisku Mönchengladbachu. Po tom, čo v 26.minúte po góloch Lewandowského z penalty a Gorezku vyhrávali 2 : 0, ešte do polčasovej prestávky prehajdákali dvojgólové vedenie a hneď po prestávke inkasovali tretí gól a nakoniec zápas prehrali výsledkom 3 : 2.

 

góly: Lewandowski (20./penalta), Goretzka (26.) – Hofmann (35. a 45.), Neuhaus (48.)

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Rainer Ohlhauser oslavuje 80.narodeniny

06/01/2021

 

Dnes, 6.januára, oslavuje Rainer Ohlhauser svoje 80. narodeniny. V 60. rokoch bol Rainer Ohlhauser partnerom bombardéra Gerda Müllera a hral hlavnú rolu v úspechoch, ktoré pripravili pôdu pre FC Bayern. FC Bayern strelil v bundeslige už viac ako 4 100 gólov. Je zrejmé, že mnoho z nich strelil Gerd Müller a teraz sa o to snaží Robert Lewandowski. Prvý však strelil Rainer Ohlhauser. 21. augusta 1965, v druhom zápase premiérovej sezóny mníchovského tímu v Bundeslige, strelil útočník v 24. minúte na štadióne Grünwalder proti Eintrachtu Frankfurt gól na 1:0. Bayern nakoniec zvíťazil 2:0 a oslavoval svoje prvé bundesligové víťazstvo. V roku 1961 sa 19-ročný Ohlhauser presťahoval z klubu SV Sandhausen do FC Bayern a jeho život sa zmenil. Cez deň pracoval ako montér oceľových konštrukcií a večer chodil trikrát týždenne na tréningy. Futbalom sa mohol živiť až od roku 1964. Vďaka svojej pozoruhodnej rýchlosti a cieľavedomému inštinktu vycvičený montér oceľových konštrukcií sa rýchlo vypracoval na útočníka, ktorého sa v celej lige obávali. Od roku 1964 keď prišiel k mužstvu Gerd Müller, vytvorili útočné duo, ktoré nemalo obdoby. V sezóne 1964/1965 potom táto dvojica vystrelila Bayern do Bundesligy. Dvaja strelili v postupovom ročníku 86 gólov (Müller 49, Ohlhauser 37), žiadna dvojica Bayernu nikdy nebola úspešnejšia. V rozhodujúcom zápase proti TeBe Berlín (výhra 8:0) skóroval Ohlhauser štyrikrát. Títo muži preslávili meno FC Bayern aj v Európe, keď v roku 1967 porazili Glasgow vo finále PVP. Tento titul sa považuje za začiatok veľkej éry Bayernu. Ohlhauser oslavuje rok 1969 majstrovskou trofejou. Bol to prvý titul Bayernu v novodobej ére Bundesligy. V roku 1970 opustil útočník Mníchov po viac ako 300 zápasoch s neuveriteľnými 220 gólmi a nabral smer Zürich. Tam bol v roku 1971 opäť majstrom Švajčiarska s Grasshoppers a svoju kariéru ukončil v FC Winterthur v roku 1976.

 

fcbayern.sk pri tejto príležitosti praje Rainerovi Ohlhauserovi hlavne veľa, veľa, veľa šťastia a zdravia.

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Report: FC Bayern – 1.FSV Mainz 05

 

 

 

 

 

 

Bundesliga

14.kolo

 

nedeľa
03/01/2021
18:00
Allianz Aréna Mníchov

 

 

bayern

 

FC Bayern – 1.FSV Mainz 05

 

5 : 2 (0 : 2)

 

Na prvý zápas v roku 2021, ktorým je 14.kolo Bundesligy, sme nastúpili v Allianz Aréne proti 1.FSV Mainz 05 v základnej zostave: Neuer – Pavard, Boateng, Alaba, Davies – Kimmich, Tolisso – Sané, Müller, Gnabry – Lewandowski.

 

1.polčas
5min – Boateng márne stíha Burkardta, ktorý vystrelí, Neuer ale loptu nohou vyráža.
8min – Quaisonovu strelu spoza šestnástky Neuer chytá.
9min – Saného strelu stopér hostí tečuje na vlastnú bránku, brankár Dahmen ale loptu na bránkovej čiare chytá.
14min – Gnabryho slabú strelu spoza šestnástky brankár hostí chytá.
16min – Gnabryho spätnú prihrávku pošle Tolisso z výbornej pozície nepochopiteľne vedľa bránky.
22min – Latzovu ďalekonosnú strelu Neuer chytá.
27min – Tolisso sa ocitne sám pred brankárom hostí, ten jeho slabú strelu chytá.
28min – Saného strelu zblokuje Mwene nad bránku.
31min – Burkardtova strela minie našu bránku.
32min – 0 : 1 Boateng v súboji s Burkardtom padá a tak útočník hostí postupuje sám na Neuera, ktorého následne prestrelí. Boateng následne reklamuje u hlavného rozhodcu faul a za protesty vidí žltú kartu.
36min – Lewandowského gólovú strelu z hranice šestnástky vyráža brankár Dahmen na roh.
40min – Quaisonovu gólovú strelu z hranice šestnástky Neuer vyráža na roh.
44min – 0 : 2 priamy kop Brosinského nájde hlavu nikým nebráneného Hacka a ten prekonáva Neuera.
45min – nadstavený čas bude 1 minúta.
45+1min – koniec 1.polčasu.

 

2.polčas
46min – cez polčasovú prestávku striedame Boatenga za Süleho a Pavarda za Goretzku.
48min – Latzova strela trafí tyč našej bránky.
51min – 1 : 2 Kimmich odcentruje do šestnástky kde následne lopta putuje po hlavách Gnabryho a Lewandowského až na hlavu Kimmicha, ktorý prekonáva brankára Dahmena.
55min – 2 : 2 Kimmich prihráva Sanému, ktorého strela z hranice šestnástky zapadne presne k tyči a zrovnáva skóre.
58min – strela Quaisona trafí brvno našej bránky.
59min – Boëtius vidí žltú kartu za faul na Süleho.
61min – Tolissovu slabú strelu brankár hostí chytá.
62min – Alaba vidí žltú kartu za faul na Boëtiusa.
64min – Daviesovu spätnú prihrávku pred bránku pošle Barreiro medzi nohy vlastného brankára a strieľa si vlastný gól. Následne ale systém VAR odhalí ofsajd pri prihrávke na Daviesa a tak gól neplatí.
66min – Lewandowského prihrávku pošle Gnabry strelou vedľa bránky.
70min – 3 : 2 po rohovom kope Kimmicha prihráva Müller Sülemu a ten strelou prekonáva brankára Dahmena.
71min – hostia striedajú Boëtiusa za Onisiwa.
74min – Barreiro fauluje v šestnástke Gnabryho a hlavný rozhodca odpíska penaltu.
76min – 4 : 2 po Gnabryho ošetrení Lewandowski bezpečne premení penaltu, keď pošle loptu do protipohybu brankára hostí.
77min – pri penaltovom zákroku zraneného Gnabryho strieda Musiala.
78min – Daviesovu ďalekonosnú strelu brankár hostí vyráža.
80min – hostia dvojnásobne striedajú. Burkardta za Matetu a Brosinského za Stogera.
83min – 5 : 2 Müller odcentruje a Lewandowski strelou z prvej prekonáva brankára Dahmena.
88min – obe mužstvá dvojnásobne striedajú. Najprv naši Tolissa za Costu a Müllera za Choupo-Motinga a následne hostia Quaisona za Szalaia a Mweneho za Papelu.
90min – nadstavený čas budú 2 minúty.
90+2min – hlavný rozhodca Schmidt odpíska koniec dnešného stretnutia.

 

Maťaš

 

Povedali po zápase:

 

Hansi Flick: „Zmeny v druhom polčase nám pomohli a boli správne. Prijali sme súboje. To nám v prvom polčase chýbalo. Mali sme jednu alebo dve šance, ale nebezpeční boli aj naši súperi a samozrejme kvôli tomu, že sme nevyhrali veľa obranných bitiek. V druhom polčase sme na to chceli ísť lepšie. Potom sme hrali futbal veľmi dobre a psychicky si vynútili výhru. Všetci vieme, že prvá polovica nebola taká, akú by sme chceli.“

 

Joshua Kimmich: „Z prestávky sme vyšli s úplne iným prístupom. V prvom polčase to bolo nielen hravé, ale aj príliš málo, čo sa týka hlavy, prístupu a bojovnosti. Tím Mainzu bol jednoznačne pred nami. Pre nás bolo dôležité, že sme prejavili reakciu. Mentalita je správna. To je mimoriadne dôležité, keď ste na ihrisku a viete, že váš súper vedie 2:0 a takmer dá tretí gól.“

 

Leroy Sané: „Práve teraz potrebujeme budíček, aby sme dali plný plyn a dali góly. Nakoniec to vždy stojí ďalšiu silu. Od prvej minúty musíme byť v strehu. Mainz si počínal veľmi, veľmi dobre, vyhrával súboje a bol tu vždy pre odrazené lopty. Vyvíjali na nás tlak. Celkovo môžeme byť spokojní, pretože vyhrávame zápasy. Vrátime sa do zápasu a nezastavíme sa. Sme odhodlaní skórovať, aj keď budeme prehráva.“

 

Jan Siewert (tréner 1.FSV Mainz 05): „Chcel som tento týždeň vyskúšať všetko, vložiť do toho všetko, aby sme niečo získali. Mohli ste vidieť, že po góle na 2:0 sme stále mali šancu formovať hru inak. Mali sme šancu na 3:0. Samozrejme som nakoniec trochu smutný. Vyskúšali sme všetko. Musíte tiež rešpektovať kvalitu Bayernu. Odohrali sme dobrých 70 – 75 minút.“

 

Jonathan Burkardt (1.FSV Mainz 05): „Prvý polčas bol dobrý. Ak ste na prestávke v Mníchove a vediete 2:0, museli ste toho veľa dobre urobiť. Dostať päť gólov v jednom polčase je veľmi trpké. Celkovo to bolo v poriadku, ale nič viac. Boli sme agresívnejší, ale nebolo to ľahké proti týmto svetovým futbalistom tu v Mníchove.“

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Salihamidžič: Tento tím dokáže formovať éru

01/01/2021

 

Koronový rok 2020 vyzval FC Bayern a klub zvládol všetko. Latka pre nasledujúce mesiace je teraz vysoko. Čo bude dôležité v roku 2021? Naše vedenie sa pozerá v poslednom vydaní klubového časopisu „51“ smerom dopredu. V siedmej časti poskytol rozhovor športový riaditeľ Hasan Salihamidžič.

 

Prinášame voľný preklad rozhovoru s Hasanom Salihamidžičom.

 

Pán Salihamidžič, vydýchli ste si niekedy v roku 2020? Ako regenerujete?

Salihamidžič: „Od marca sotva niekto dýcha, ale v súčasnosti v našej spoločnosti neexistuje žiadne poľavenie. Pracovné vyťaženie pre hráčov a trénerov, fyziológov a lekárov je už veľké. Musíme však nad mnohými vecami premýšľať inak a byť vďační za to, že môžeme trénovať. Tentoraz by na oddych malo stačiť pár pokojných dní s rodinou.“

 

Ako veľmi zmenila korona celkovo plánovanie mužstva?

Salihamidžič: „Pokiaľ ide o štruktúru, plánujeme celkom normálne. Skautujeme, analyzujeme, diskutujeme o pozíciách a hráčoch. Bez ohľadu na koronu musíme ako FC Bayern prísť s našimi nápadmi skoro a myslieť veľmi kreatívne.“

 

Mladíci ako Musiala, Arrey-Mbi a Richards zrazu získavajú skúsenosti, ktoré by inak nezískali tak rýchlo. Je aj tu koronová kríza príležitosťou?

Salihamidžič: „Práca s mládežou je pre FC Bayern veľmi dôležitá, nemá nič spoločné s koronou. Ak má mladý hráč talent hrať za profesionálov, má ho, či už je tu korona alebo nie. Vývoj vidíme s radosťou a dôverou. V mužstve sú Jamal Musiala, Chris Richards, Bright, ale aj Angelo Stiller a potom ešte stále mladí Alphonso Davies a Tanguy Nianzou, ktorý má iba 18 rokov. Niečo tam rastie a musíme robiť všetko na všetkých úrovniach, aby medzi profesionálmi hralo čo najviac z vyššie spomenutých.“

 

Jej cieľom športového riaditeľa vyhrať Ligu majstrov v obleku a to sa podarilo dosiahnuť už po dvoch mesiacoch. Odkiaľ teraz beriete motiváciu po maximálnom úspechu?

Salihamidžič: „Tento tím je schopný formovať éru. Našou úlohou je podporovať ich a robiť všetko pre to, aby sme hrali atraktívny a úspešný futbal.“

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Kahn: Krízové situácie majú tendenciu urýchľovať vývoj

31/12/2020

 

Koronový rok 2020 vyzval FC Bayern a klub zvládol všetko. Latka pre nasledujúce mesiace je teraz vysoko. Čo bude dôležité v roku 2021? Naše vedenie sa pozerá v poslednom vydaní klubového časopisu „51“ smerom dopredu. V šiestej časti poskytol rozhovor Oliver Kahn.

 

Prinášame voľný preklad rozhovoru s Oliverom Kahnom.

 

Do akej miery môžete dlhodobo plánovať v krízových situáciách? Ako to robíte?

Kahn: „Krízové ​​situácie majú tendenciu urýchľovať vývoj. Preto je nevyhnutné pozerať sa na šance, aby sa z takejto fázy dostali silnejšie. Kvôli krátkodobým výzvam, ktorým sa musíte intenzívne venovať, by ste nemali zanedbávať budúcnosť. Ak máte okolo seba dlhodobý cieľ a kompetentný tím, je to o to jednoduchšie.“

 

Čo ste sa dozvedeli počas prvého roku v predstavenstve FC Bayern? Čo vás prekvapilo?

Kahn: „Najskôr som bol šťastný, že som mohol spoznať svojich nových kolegov a zamestnancov v FCB. Pretože iba s ich podporou som za taký krátky čas mohol získať podrobné a hlboké pochopenie štruktúr klubu, ktoré sa výrazne rozrástli. A prekvapený…? Hmm, bol som prekvapený, že všetko sa to tu stále točí okolo futbalu (smiech).“

 

Čo je potrebné pre chlapov v kríze?

Kahn: „Špeciálne vodcovské vlastnosti sú potrebné, najmä v krízových situáciách. Ide o prejav empatie k starostiam a potrebám ľudí vo výnimočnej situácii a zároveň o jasné rozhodovanie. Potrebuje osobnosti, ktoré dokážu naďalej poskytovať orientáciu napriek nepredvídateľnosti udalostí a stresom z každodenného podnikania.“

 

Iniciovali ste projekt „FC Bayern AHEAD“. Čo k tomu viete povedať?

Kahn: „Tento projekt slúži na udržanie kroku s neustále sa zvyšujúcou rýchlosťou zmien v našom svete, ktorá sa nezastaví len pri futbale. „FC Bayern AHEAD“ pre nás znamená myslieť dopredu, aby si FC Bayern mohol v budúcnosti udržať svoju priekopnícku úlohu. Nechceme byť pasívnou súčasťou zmien, skôr aktívne a cieľavedome pomáhať formovať inovácie. To je jediný spôsob, ako môžeme zabezpečiť, aby sme aj v budúcnosti patrili k najlepším na svete.“

 

Čo pre vás znamená rok 2021, na konci ktorého sa uskutoční veľké odovzdanie funkcií medzi vami a Karl-Heinz Rummeniggem?

Kahn: „Pre mňa osobne bol rok 2020 už rokom zmien s mnohými výzvami a novými dojmami, v prostredí, ktoré mi našťastie bolo veľmi dobre známe. Odovzdávanie je v plnom prúde a jeho výsledkom bude bezproblémový prechod na konci roku 2021. Tento úrad a moja budúca rola sú pre mňa veľkou cťou. Formovať toto združenie takým spôsobom, aby mohlo v budúcnosti sláviť najväčšie úspechy a zostať integračnou súčasťou spoločnosti, je najvyššou prioritou každého z nás.“

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Wacker: Našim cieľom je zostať v blízkosti našich fanúšikov

30/12/2020

 

Koronový rok 2020 vyzval FC Bayern a klub zvládol všetko. Latka pre nasledujúce mesiace je teraz vysoko. Čo bude dôležité v roku 2021? Naše vedenie sa pozerá v poslednom vydaní klubového časopisu „51“ smerom dopredu. V piatej časti poskytol rozhovor člen rady pre internacionalizáciu a stratégiu Jörg Wacker.

 

Prinášame voľný preklad rozhovoru s Jörgom Wackerom.

 

Korona bude v roku 2021 pokračovať v obsadzovaní sveta. Aký vplyv to má na medzinárodné úsilie FC Bayern?
Wacker: „Táto pandémia opäť objasnila, aké dôležité je mať miestne štruktúry na mieste. Preto máme už veľmi dobrú pozíciu v našich pobočkách v New Yorku a Šanghaji. Naša kancelária v New Yorku je od septembra opäť čiastočne obsadená, ostatní zamestnanci pracujú na cestách. V Číne sme už o tri kroky ďalej a dokonca sme v decembri mohli usporiadať „Trophy Tour“ so všetkými trofejami. Táto pandémia neroztrhne svet na kusy a FC Bayern zostane globálnou značkou s fanúšikmi po celom svete.“
„Audi Summer Tour“ v Číne muselo byť zrušené v roku 2020, čo vyústilo do inovatívneho „Digital Summer Tour“.

 

Plánujete v súčasnosti prístup založený na dvoch princípoch?
Wacker: „Bohužiaľ sme z pochopiteľných dôvodov nemohli v roku 2020 usporiadať letné turné. Je dôležité si uvedomiť, že prehliadka je iba vrcholom našich mnohostranných medzinárodných aktivít. Dúfame, že čoskoro absolvujeme ďalšie turné, ale musíme byť realistickí. Covid-19 nás bude zamestnávať ešte dlho a zaťaženie hráčov je v tejto sezóne vyššie ako kedykoľvek predtým. Preto by sme mali urobiť, aby sme do roku 2021 išli s dvoma hrotmi a opäť si s našim partnerom Audi naplánovali digitálne letné turné. Malo by to byť ešte inovatívnejšie, hoci sme boli prvým klubom na svete, ktorý sa v lete vydal takouto kreatívnou cestou. Naším cieľom je zostať v blízkosti našich fanúšikov, najmä počas korony a napriek fyzickej vzdialenosti. V budúcnosti môžu turné sprevádzať digitálne formáty ešte intenzívnejšie alebo ich všeobecne rozšíriť a vďaka tomu bude možné neustále ľahšie získať obsah globálnej fanúšikovskej základne. Nové technológie prispejú k tomu, aby bola značka FC Bayern na celom svete ešte konkrétnejšia, a tým nás ešte viac prepojí s našimi fanúšikmi a novým fanúšikom dá vedieť o našom klube.“

 

Juhovýchodná Ázia je popri Číne a USA v blízkej budúcnosti novým zameraním trhu pre FC Bayern. Ako identifikujete nové trhy?
Wacker: „Aby sme zhodnotili, čo je pre nás atraktívne, najskôr sa pozrieme na zhruba 30 kľúčových čísel, aby sme pochopili trhy na základe údajov a faktov. Okrem ekonomickej alebo kúpnej sily a prítomnosti našich globálnych partnerov sem patrí aj všeobecný záujem o futbal, záujem o FC Bayern, televízna prítomnosť Bundesligy a infraštruktúrne faktory. V juhovýchodnej Ázii žije viac ako 600 miliónov ľudí a záujem o futbal je rovnako vysoký ako v Európe. Okrem toho bude tento región do roku 2030 štvrtou najväčšou hospodárskou oblasťou na svete po Severnej Amerike, EÚ a Číne. Vidíme tam veľký potenciál.“

 

Mala globálna pandémia negatívny vplyv na tržby z predaja tovaru?
Wacker: „Korona nás samozrejme zasiahla aj pri merchandisingu, najmä v obchodoch, ktoré sme museli niekoľkokrát oficiálne zavrieť. Vďaka triple sa nám podarilo dosiahnuť mimoriadne vysokú úroveň pozornosti na celom svete a túto dynamiku si určite do nového roku vezmeme so sebou. A v decembri sme otvorením „FC Bayern World“ stanovili nové štandardy, z ktorých budeme mať tiež prospech. Keďže od marca sme tiež zintenzívnili zameranie našich predajných kanálov online, môžeme najlepšie slúžiť fanúšikom na celom svete pomocou nášho vlastného online obchodu a nášho obchodu na Amazone. Náš vývoj v oblasti elektronického obchodu je špičkový a dáva nám dôveru v budúcnosť. Rovnako ako v celej oblasti predaja tovaru.“

 

foto: © www.fcbayern.com

Novinka

Jung: Udržateľnosť a ziskovosť sa navzájom nevylučujú

29/12/2020

 

Koronový rok 2020 vyzval FC Bayern a klub zvládol všetko. Latka pre nasledujúce mesiace je teraz vysoko. Čo bude dôležité v roku 2021? Naše vedenie sa pozerá v poslednom vydaní klubového časopisu „51“ smerom dopredu. V štvrtej časti poskytol rozhovor marketingový riaditeľ Andreas Jung.

 

Prinášame voľný preklad rozhovoru s Andreasom Jungom.

 

V roku 2021 sa rozpočty firemných sponzorov skôr zmenšia, ako porastú. Má FC Bayern informácie, že nie? Ak nie, prečo nie?

Jung: „V roku 2020 sa touto pandémiou výrazne znížil šport a v roku 2021 sa zatiaľ budeme musieť vyrovnať s podobným scenárom. Bez divákov chýbajú veľké emócie, ktoré tvoria šport. Trpí tým veľmi aj moje srdce športovca. Z pohľadu marketingového manažéra hovorím: V kríze firmy často testujú svoje výdavky na reklamu. Corona nám v FC Bayern potvrdila, ako dobre sa dlhodobo umiestňujeme v našej filozofii sponzoringu. Napriek tejto kríze sme v roku 2020 realizovali s našimi partnermi veľa kreatívnych aktivácií a dokonca sme získali nových partnerov. Všeobecne sa preukázalo, ako sú lojálne vzťahy medzi FC Bayern a jeho partnermi odolné voči krízam, čo umožňuje náš športový úspech. “

 

V minulom roku FCB začala kampaň za udržateľnosť „Misia“. Ako bude projekt pokračovať v roku 2021?

Jung: „V rámci tohto projektu sme spojili mladé talenty z celého sveta s cieľom aktívne propagovať udržateľné riešenia s FC Bayern a jeho partnermi. Dokázali sme ďalej rozvíjať mnoho zaujímavých tém a vo všeobecnosti nesmierne ťažiť z inovatívnych nápadov, ktoré sme spoločne vypracovali. Už bola vygenerovaná veľká pridaná hodnota. Zostali sme v kontakte s niektorými účastníkmi „Misie“ nad rámec projektu, aby sme preskúmali možnosti ďalšej spolupráce. Udržateľnosť je téma, ktorá je pre FC Bayern veľmi dôležitá.“

 

Je udržateľnosť luxusom pre finančne bezstarostné časy, alebo sú spoločnosti s jasnou stratégiou udržateľnosti v konečnom dôsledku v kríze na tom ešte lepšie?

Jung: „Udržateľnosť znamená prevziať zodpovednosť. Nie je to luxus, ktorý si môžete dovoliť iba v dobrých časoch, ale je to súčasť primeraného podnikavého sebaobrazu. Ako značka máme obrovskú charizmu, ako klub sme vzorom pre milióny fanúšikov a ako zamestnávateľ sa zaväzujeme k našim zamestnancom a zainteresovaným stranám s presvedčením a potešením. To je zodpovednosť, ktorú aktívne preberáme, pre FC Bayern to nie je nič iné ako samozrejmosť. Preto v súčasnosti píšeme stratégiu udržateľnosti pre celý klub, ktorá zahŕňa všetky obchodné oblasti, športy a nehnuteľnosti. Touto stratégiou chceme čo najlepšie a dlho plniť svoju zodpovednosť. Nebudeme dokonalí od prvého dňa ale chceme sa vydať na túto cestu s jasnými cieľmi. Udržateľnosť a ziskovosť sa navzájom nevylučujú – práve naopak: FC Bayern už desaťročia stojí za trvalo udržateľným hospodárením ako žiadny iný klub na svete.“

 

foto: © www.fcbayern.com

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.